לא משנה הנסיבות, גירושין יכולים להיות קשים וכואבים. אחרי הכל, צריך לנווט הליך משפטי מסובך בנוסף לאתגרים רגשיים וכלכליים. ובכל זאת, למרות שאין שני הליכי גירושין זהים, רובם פועלים באותה מתכונת כללית. הנה הצצה שלב אחר שלב כיצד עובד תהליך הגירושין.

איך עובד תהליך גירושין

מדריך שלב אחר שלב

שלב 1: הגש את בקשת הגירושין

תהליך גירושין מתחיל בפתיחת תיק גירושין. בין אם שני הצדדים מסכימים לגירושין ובין אם לאו, על אחד מבני הזוג להגיש עתירה משפטית המבקשת מבית המשפט לסיים את הנישואין. על העתירה לכלול:
עילה משפטית לגירושין: עילות גירושין כוללות ניאוף, נטישה, אימפוטנציה, עקרות, הרשעה פלילית, התעללות רגשית או פיזית, שימוש בסמים ומחלות נפש. סיבות אחרות לגירושין כוללות פחות משמעותיות כוללות אי התאמה.

שלב 2: בקשות לצווי בית משפט זמניים

בתי המשפט מבינים שהמתנה של חודשים עד שהשופט יסיים את הליך הגירושין אינה מעשית בכל מצב – נניח הורה בבית שמגדל את הילדים ותלוי כלכלית בבן הזוג שלו. לפיכך, ניתן לבקש מבית המשפט צווים זמניים בנוגע למשמורת ילדים, מזונות ילדים ומזונות בני זוג בעת הגשת תביעת גירושין.

אם תבקשו צו זמני, בית המשפט עורך דיון, אוסף מידע משני בני הזוג ופוסק בבקשה. בדרך כלל, השופט פועל במהירות למתן הצו הזמני, שנשאר בתוקף עד שבית המשפט יורה אחרת או שהגירושין יסתיימו סופית.

The request is missing an API key. Or, The key parameter is invalid.
שלב 3: איסוף הראיות

כאשר מוגשת תביעת גירושין ומתבקשים צווים זמניים, יש לספק עותק של ניירת זו לבן הזוג שלך ולהגיש מסמך הנקרא הוכחת/אישור מסירה לבית המשפט. בית המשפט לא יכול להמשיך לטפל בתיק הגירושין אם אינך מגיש את הוכחת המסירה.

שלב זה יכול להיות תהליך פשוט אם בן זוגך מתאים לגירושין ומסכים לחתום על אישור המסירה. מצד שני, זה יכול להיות מאתגר אם בן הזוג שלך לא רוצה את הגירושין או מתכוון בדרך אחרת להקשות עליך את התהליך. במקרים אלו, עדיף להזמין איש מקצוע מורשה המנוסה בהעברת מסמכים לגורמים.
כאשר בן זוגך – המשיב/ה – מקבל/ת את הניירת, עליהם להגיש תגובה לבקשה תוך המועד הנקוב. אי תגובה בזמן עלולה לגרום לפסק דין "ברירת מחדל", שעלול להיות קשה ויקר לביטול. 

בנוסף, בשלב זה הצדדים מתכוונים "לחמם מנועים" ולהכין את כל חומר הראיות שלהם שתומך בגרסתם.

שלב 4: ניהול משא ומתן להסדר

אלא אם כן אתה ובן זוגך לשעבר הגעתם להסכמה בנושאים כמו משמורת, תמיכה וחלוקת רכוש, יהיה צורך לנהל משא ומתן להסדר. בית המשפט יפנה את הצדדים לנסות ליישב את הסכסוך ביניהם על ידי עובדות סוציאליות מיחידת יישוב הסכסוכים שליד בית המשפט.

שלב 5: ניהול משפט גירושין

אם המשא ומתן נכשל, בית המשפט חייב להתערב, כלומר יתקיים משפט גירושין.  שני הצדדים מציגים ראיות ומזמינים עדים כדי לתמוך בטענותיהם לגבי משמורת ילדים, תמיכה כספית, חלוקת רכוש ועניינים אחרים הקשורים לגירושין.

בית המשפט שוקל את כל הראיות והעדויות ומקבל החלטה סופית ומחייבת. קחו בחשבון שמשפטי גירושין הם יקרים, גוזלים זמן ודורשים היערכות רבה. לעתים קרובות שווה את המאמץ לבחון אפשרויות אחרות ליישוב סכסוכים, כגון גישור גירושין.

שלב 6: קבלת פסק דין

השלב האחרון בהליך הגירושין, בין אם מדובר בגירושין בהסכמה ובין אם מדובר בגירושין הדורשים משפט, הוא כאשר השופט חותם על פסק דין הגירושין. צעד זה מסיים את השותפות בנישואין ומפרט את הפרטים לגבי אחריות משמורת וזמן הורות, מזונות ילדים ובני זוג וחלוקת הנכסים והחובות.

אם אתה והאקס הקרוב שלך ניהלתם משא ומתן על פשרה, עורך הדין של בן הזוג המגיש בדרך כלל מנסח את פסק הדין. עם זאת, השופט נותן את הצו הסופי אם הגירושין יגיעו למשפט.

האם כדאי לי לשכור עורך דין גירושין?

ניהול ההליך עם עורך דין גירושין יכולה להיות הדרך הטובה ביותר להגן על האינטרסים שלך. רצוי מאוד לפנות לעורך דין אם בן הזוג שלך שוכר אחד או אם יש היסטוריה של שימוש בסמים, התעללות בילדים, התעללות מינית או אלימות במשפחה.