אמנם ביהדות לא רואים בעין יפה גירושין, אבל בשום פנים ואופן אין בהם איסור ובמקרים מסוימים אף מעודדים אותם.
רבני התלמוד ראו בנישואין חוזה קדוש, ופירוק הנישואין בטקס גירושין כמעשה לא קדוש. הם מצטטים את הנביא מלאכי, ". . .היה ה' עד בינך ובין אשתך מנעוריך אשר עשית בה בוגדני, אף על פי שהיא חברתך, אשת בריתך" (ב' י"ד). ההלכה שבעל פה הוסיפה בסנהדרין (כב א), "אפילו [אלוקים] חולק דמעות כשמישהו מתגרש מאשתו".
במשפט המקראי, לבעל יש זכות להתגרש מאשתו אך אישה אינה יכולה ליזום גירושין. לפני כ-1,000 שנה קבע רבינו גרשום בן יהודה (965-1028) שבעל לא יוכל עוד להתגרש מאשתו ללא הסכמתה. החלטה זו התקבלה כמחייבת על ידי יהדות אירופה.
בית הדין הרבני יכול לחייב את הבעל לתת גט כאשר יש מקרה צודק, כגון כאשר בעל מסרב לקיים יחסי אישות, כאשר אינו מספק את מזונותיה כראוי, כאשר הוא בוגד, כאשר הוא מכה את האישה, או כאשר יש לו מחלה קשה, כגון צרעת וכו'.
גט היא המילה העברית למסמך גירושין. כיוון שנישואים יהודיים נכרתים על ידי מתן חוזה משפטי בין בעל ואישה, ניתן לסיים אותם רק על ידי מתן צו משפטי המבטל את החוזה המקורי. אין להוציא גט אלא אם כן הושגו תחילה גירושין אזרחיים, כמו שאסור לערוך טקס נישואין יהודי ללא מילוי תחילה של כל הדרישות האזרחיות. על פי ההלכה, נישואין אינם מתפרקים עד להחלפת שטר גירושין, גט, בין בעל ואישה.
גירושין יהודים דומים לסוגיות משפטיות רבות כיום. חוזה גירושין נערך בפיקוח רבני ונחתם על ידי עדים. הבעל והאישה אינם נתונים לשאלות אישיות. אם הם בוחרים בכך, הם לא צריכים להיות נוכחים יחד. גירושין בין יהודים נמשכים בדרך כלל שעה או שעתיים, ובמהלכן מכינים את הגט. הצדדים צפויים לספק הוכחה לזיהוי, ויישאלו כמה שאלות רשמיות כדי להבהיר שהגט מבוצע בשמם ללא כפייה.
המקור לכך התבסס על הכתוב בספר דברים (כ"ד, א), הקובע שכאשר אדם רוצה להתגרש מאשתו "אז יכתוב לה שטר גט" שנאמר:
"כִּי יִקַּח אִישׁ אִשָּׁה וּבְעָלָהּ, וְהָיָה אִם לֹא תִמְצָא חֵן בְּעֵינָיו – כִּי מָצָא בָהּ עֶרְוַת דָּבָר, וְכָתַב לָהּ סֵפֶר כְּרִיתֻת וְנָתַן בְּיָדָהּ וְשִׁלְּחָהּ מִבֵּיתוֹ"
מכאן, מסיקים הרבנים שגט חייב להיות בכתב ידו של סופר. המסמך כתוב בארמית כיוון שזו הייתה לשון העם בתקופת המשנה והתלמוד. עדים ראויים חייבים להיות נוכחים בעת כתיבת המסמך ובמסירתו.
מחבר המאמר
רקע כללי על טקס גירושין ביהדות
בקהילות מסוימות יש מנהג בתוך טקס גירושין לחתוך את הגט במספריים או בסכין לאחר הכתיבה. מסורת זו החלה במהלך שלטונו של אדריאנוס על ארץ ישראל (117-138 לספירה), כאשר כל הסמכות המשפטית נלקחה מהקהילה היהודית. באותה תקופה המשיכו בתי המשפט היהודיים לפעול בחשאי. כאשר הוצא גט, המסמך נחתך כך שאם יתגלה על ידי השלטונות הרומאים, היהודים תמיד יכלו להכחיש שהמסמך חוקי.
טקס גירושין להבטיח לבני הזוג שהם יהיו חופשיים להינשא מחדש אם ירצו בכך. זה גם מונע בעיה טרגית: ילד שנולד לאישה יהודייה שנישואיה הקודמים לא הסתיימו בגט עלול להיחשב בלתי לגיטימי.
אחת הסוגיות המייסרות והדוחקות ביותר מתעוררת כאשר בעל מסרב להעניק לאשתו גט, ובכך מונע ממנה להינשא שוב בעתיד. לנשים כאלה, הנקראות עגונות (מילולית, "אשה כבולה"), אין מוצא בעניין, שכן הוצאת הגט טמונה אך ורק באחריות הבעל. לבעיית העגונות יש היסטוריה ארוכה וכואבת ביהדות והיא נותרה בעייתית עוד יותר כיום, במיוחד מחוץ לישראל, שכן לממסד היהודי יש כוח מועט יחסית מבחינת המשפט הפנימי.
בישראל, לעומת זאת, ננקטו צעדים על מנת להפחית את בעיית העגונות. בשנת 2012 קבעה הכנסת, כי לבעל יש 45 ימים לכל היותר כדי לספק לאשתו גט לאחר שבית הדין הרבני קבע כי יש צורך בכזה. אם הבעל מסרב לעשות כן בתוך פרק זמן זה, על בית המשפט לקיים דיון כדי לקבוע האם להטיל סנקציות עונשיות, שיכולות לכלול מניעת נסיעות הבעל לחו"ל, החרמת רישיון הנהיגה שלו ואף מאסר.
משרד המשפטים הוציא בנובמבר 2016 צו המאפשר לבית המשפט להעמיד לדין גברים שמסרבים להעניק לנשותיהם גט.
אז מה קורה בטקס גירושין?
רבים חושבים באופן שגוי כי טקס הגירושין בבית הדין הרבני כולל אלמנטים לא נעימים כמו: יריקות, הוצאת נעליים או הקראת המשפט "מגורשת, מגורשת, מגורשת", ובכן, לא נכון! כעורך דין גירושין שפוקד כמעט מדי יום את בית הדין הרבני, אומר לכם בפה מלא – אין את זה בכלל באף טקס גירושין.
במקרא לא נאמר כלום על תוכנו של הגט ולא על צורתו, היתה מסורת עתיקה שהבעל אומר לאישתו 'הרי את משולחת', 'הרי את מגורשת', 'הרי את מותרת לכל אדם'.
עם זאת, בימינו אין ממש טקס הכולל מחזות גרנדיוזיים מלבד בקשה של הדיין לאמר לבעל ולאישה להצהיר אחד לשנייה שהם יודעים שתם פרק בחיי הזוגיות המשותפים.
אהבת את מה שקראת? חשבתי הרבה, השקעתי המון והקלדתי הרבה כדי לתת לך ערך רב, זה יהיה נחמד מצידך, לתת רק הקלקה קטנה על דירוג 🙂