שלום לכם, שמי ליאור אבן עזרא ואני עורך דין לענייני משפחה וטוען רבני. פעמים רבות אני נתקל בלבטים של ציבור מסורתי ודתי כאחד שבכוונתו להתגרש, את מי כדאי לנו לשכור שייצג אותנו בכל ההליך הזה שלעתים מאתגר למדי, האם עורך דין לענייני משפחה או אולי טוען רבני?
אז כדי לסייע לכם לקבל החלטה מושכלת ויעילה אני אציג לכם מספר נקודות בהבדלים שבין שני נותני השירות הללו:

legal

1. עורך דין כפוף לכללי אתיקה מחמירים מאוד

כל עורך דין בעל רישיון בתוקף מחוייב לנהוג עם לקוחותיו ובכלל עם הסביבה לפי תקנות וכללי האתיקה של לשכת עורכי הדין, אפילו אם מחוץ למסגרת עבודתו.
ללשכת עורכי הדין ישנה ועדת אתיקה שניתן להגיש אליה תלונות על אותו עורך דין במידה שהוא התנהג בצורה לא ראויה או לא הולמת את כבוד המקצוע.
למשל: דיבר בסגנון בוטה, גבה כספים בסכום לא מידתי, ניצל תמימות של לקוחות, התחזה לבעל ידע בתחום מסוים או קשרים מיוחדים, נפגש עם לקוחות במקום לא ראוי או פרסם מחירים.
לשכת עורכי הדין ידועה כלא סלחנית במקרים של תלונות, ונגד עורכי דין רבים שמתלוננים עליהם מתנהלים הליכים משמעתיים שיכולים להוביל להשעיה או לשלילת רישיון.

לעומת זאת, בקרב הטוענים הרבנים אין כללי אתיקה כאלה ואין מוסד מוסדר שאמון על כבוד המקצוע הזה, מה שעלול להביא לכך שטוענים רבנים יתפתו חלילה לנהוג לא כשורה.

2. מידת ההשכלה וההכשרה המקצועית

לצורך קבלת רישיון עריכת דין, יש צורך בלימודי משפטים אקדמיים של 3.5 שנים, התמחות של שנה וחצי ומעבר בחינות הסמכה קשות מאוד.
חומר הלימוד הנדרש מצד טוען רבני הוא בכמות נמוכה הרבה יותר, אין צורך בלימודים אקדמים, הקורס הוא בן כמה חודשים ולעתים אף יש כאלה שבוחרים ללמוד לבד את החומר ולגשת לבחינות של בית הדין הרבני הגדול.

3. ידע שטחי ומצומצם לעומת ידע נרחב ומקיף

היות והליכי גירושין כרוכים במקרים רבים בסוגיות משפטיות ממספר תחומי משפט כמו : דיני חוזים, מקרקעין-אם יש נכס, לעתים גם בתחום הפלילי אם יש אלימות וחדלות פירעון אם ישנם חובות וצריך לדעת מי משלם אותם ואיך. לעורך הדין יש בדרך כלל ידע נרחב והבנה בסיסית או מעמיקה ברוב תחומי המשפט הקשורים במידה כזו או אחרת לגירושין לעומת טוען רבני שהידע והניסיון שלו הם בעיקר בתחום הגירושין ורק מנקודת מבט של ההלכה כמיקרו. זה לא בכל המקרים אבל זו תמונת המצב הרווחת.

4. מתן פתרון לסוגיות משפטיות שעולות תוך כדי ההליך

עורך דין בין אם הוא דתי או חרדי, חילוני ואפילו ערבי, רשאי לייצג בבית דין רבני ובנוף בכל בתי המשפט האזרחיים. טוען רבני לעומת זאת רשאי לייצג אך ורק בבית הדין רבני. לא אחת זוגות אשר שכרו טוען רבני, מצאו את עצמם נתקלים תוך כדי הליכי הגירושין המתנהלים בעניינם בסוגיות הקשורות לדין הכללי ובמקרה כזה רק עורך דין יכול לתת להם מענה ושירות, וזה כמובן עדיף לעבוד עם גורם אחד ותחת מטריה אחת, על פני עבודה עם כמה נותני שירות שונים.

5. רמת הכתיבה ואופן הניסוח

בהליכים משפטיים ובכלל, למילים יש כוח עצום, הקב"ה ברא את עולמו באמצעות צירוף של אותיות ומילים.
טוענים רבנים לרוב מתנסחים ברמה בסיסית למדי, נתקלתי לא אחת בשגיאות כתיב וניסוח של טוענים רבניים, וכשמציגים מסמך כזה לשופט או לדיין זה לא נראה מקצועי ולכן זה גם יכול לקבל את היחס המתאים.
עורכי דין לעומת זאת קראו לעתים ואני לא מגזים, מיליוני עמודים וכתבו סמינריונים בלימודים שלהם, ולכן רמת הניסוח שלהם היא בדרך כלל מקצועית יותר ומשכנעת יותר.

שורה תחתונה

הן עורך דין והן טוען רבני יכולים להוביל אתכם לדרך חדשה בחיי הזוגיות שלכם בהצלחה, עם זאת הסבירות לכך שההליך יתנהל בצורה חלקה ותהיה ערובה לכסף שהשקעתם היא על ידי כך שעורך דין ינהל את ההליך עבורכם וחשוב שזה יהיה עורך דין עם זיקה למסורת וגם עם ידע בכל המקורות הקשורים לסוגיה שלכם.