הסכם ממון הוא מסמך משפטי שמכיל הסכמות מפורטות בין בני זוג בדבר גורל רכושם אם ייפרדו או במקרים מסוימים, לאחר שנפרדו. מטרת הצדדים למערכת יחסים, נשואים או ידועים בציבור, היא למנוע מבתי המשפט להיות מעורבים בהסדר רכוש לאחר הפרידה.

מתי בדרך כלל עורכים הסכם ממון?
הסכם ממון יכול להיעשות לפני כניסה למערכת יחסים דה פקטו (או נישואין), או במהלכם. חשוב להבין כי הסכמי ממון נועדו כאמור למנוע מבתי המשפט להתערב בהסדרים שנקבעו לחלוקת רכוש וחלוקת כספים במקרה של פרידה (או בעקבות פרידה). יש לציין כי הסכם הממון אינו חייב לחלק רכוש על פי העקרונות הרגילים של דיני המשפחה.
ניתן להכין הסדרים המתאימים לנסיבות האישיות, בתנאי שהסכם הממון עומד בדרישות הקבועות בחוק. כעורכי דין לענייני משפחה, אנו מייעצים לגבי התאמתו של ההסכם לנסיבות האישיות שלכם הן כעת והן לעתיד.

מחבר המאמר

מרצה, מחבר ספרי הדרכה לעורכי דין ולציבור הרחב, מנהל משרד עורכי דין בתחום המשפחה

תוכן עניינים

היתרונות של הסכם ממון

קיימות סיבות רבות שבהן הסכם ממון עשוי להיות מתאים ומועיל, בין היתר ההסכם:

האם אנחנו יכולים לעשות הסכם ממון בעצמנו או שצריך לערב עורכי דין?

זוגות רבים פונים אליי בהתעניינות לגבי הסכם זה בדרך כלל בהתלבטויות ומהחשש שמא יתפרש כי בן הזוג אינו מאמין אחד לשני.
מה גם, בדרך כלל הפניות הנ"ל, מגיעות אחרי שכבר הזוג סגר אולם, תקליטן, צלם ונטל הלוואות של עשרות ולעתים מאות אלפי שקלים, ודווקא בצעד החשוב הזה שיבטיח את עתידם, מעדיף לחסוך.

עם כל זה שהכנת הסכם כזה אינו כזה צעד רומנטי, הוא מהווה "פוליסת ביטוח" לכל מי שלא רוצה להיכלל בין המתגרשים העתידיים ולהיוותר עם שוקת שבורה עשרות שנים, היות והסיכוי שזה יקרה הוא בהסתברות של 30% כי מה לעשות, 1/3 מהזוגות הנאהבים והנעימים, נאלצים לראות את הרבנות שוב, רק הפעם במחלקה אחרת.

וכמובן, היות ועל הסכם הממון להיות מחייב וניתן לאכיפה משפטית, לצדדים להסכם מומלץ מאוד לקבל ייעוץ משפטי עצמאי מעורך דין, במיוחד כשמדובר באחד השירותים המשפטיים הזולים ביותר ועם תועלת עצומה, שתורגש בכל מקרה של צרה, שלא תבוא.
עורך דין הסכם ממון יעניק ייעוץ לגבי השפעת ההסכם על זכויות אותו צד ולגבי היתרונות והחסרונות בעריכת ההסכם, במועד מתן הייעוץ.
הסכמים אלו מאושרים ונבדקים על ידי בתי המשפט, מה שאומר שחשוב לכל צד לקבל ייעוץ משפטי כדי להבטיח שהם מבינים כיצד ההסכם משפיע עליהם והאם הוא לא חורג ממתחם ההגינות והסבירות באופן קיצוני.

עוד נקודה חשובה, תמיד מגיעים אליי זוגות שהכינו הסכם בעצמם ומבקשים חוות דעת, כשאני קורא את ההסכמים שהובאו לפניי, אני נתקל לא אחת בניסוח לקוי ולא מובן, והחסרה של המון נקודות חשובות שלא חשבו עליהן קודם.
תבינו, עורך דין, נתקל בשגרה במקרים בהם הסכם ממון לא כובד כי לא הובן כראוי או פשוט כי שכחו להעלות סעיף משמעותי וחשוב שרלוונטי לאותו הזוג.
לכן, אסכם שזה כדאי ורצוי לשכור עורך דין לצורך עריכת הסכם זה, ובאמת באמת שזה לא בגלל שבא לי "לעשות על מישהו כסף", אלא מהמקור הכי טהור.

הסכם תקף רק לאחר אישורו

שימו לב, כי על מנת שניתן יהיה לאכוף את ההסכם, יש להביאו לאישור בית המשפט על מנת להעניק לו תוקף משפטי. רק לאחר אישור בית המשפט ההסכם יהא מחייב.

הנושאים העיקריים הכלולים בהסכם ממון

מה בדרך כלל כולל הסכם הממון בנושא הרכושי?
1. הסכמות לגבי הרכוש השייך לכל צד מלפני הנישואין.
2. דינו של רכוש מלפני הנישואין שהושבח במהלך הנישואין או שערכו עלה.
3. דינם של פירות מניבים ורכוש לא משותף (כגון שכר דירה).
4.תחלוף רכוש שאינו משותף (כמו דירה לפני הנישואין ורכישת דירה או נכס אחר במהלך הנישואין).
5. למי תהיה הבעלות ברכוש שיצטבר בנישואין מעבודתם של בני הזוג או ברכוש שיתקבל בירושה או במתנה.
6. הסדרים רכושיים שוטפים לניהול משק הבית (חשבון משותף או חשבונות נפרדים, מנגנון השימוש בהכנסות הצדדים, אופן המימון של הוצאות מסוימות וכד').
7. הפרדה בין נכסים אישיים לנכסים עסקיים.
8. שיתוף או הפרדה של חובות.
9. דינם של מוניטין אישי ומקצועי, "הון אנושי" וכושר הכנסה שהתפתחו לפני הנישואין ובנישואין.
10. הסדר לחלוקת הרכוש שלא בשווה, בעת הגירושין, לפי מספר שנות הנישואין ומספר הילדים.
11. מנגנון לבירור הרכוש שיחולק בין הצדדים במקרה של גירושין ואופן חלוקתו.
12. הסכמה לאיזו ערכאה תהיה הסמכות לדון במחלוקות שונות (בית המשפט למשפחה או בית הדין הרבני).
 
מה נהוג להסדיר בהסכם הממון לגבי דירת המגורים?
במקרים רבים עורכים בני זוג הסכם ממון רק בגלל דירת המגורים שבה יגורו והשייכת לאחד מהם מלפני הנישואין, או כשבתוכניתם לרכוש דירה שתמומן בחלקים לא שווים, במקרה זה, נהוג לקבוע בהסכם יחס לא שווה של הבעלות במקרה של גירושין. הצד שיביא יותר כסף, בין מחסכונותיו ובין כמתנה מבני משפחתו, יהיה מעוניין שהסכם הממון יבטיח כי דירתו תישאר בבעלותו בלבד בשל פסיקת בית המשפט העליון כי לאחר שנות נישואין רבות ייתכן שהצד השני ירכוש זכויות במחצית הדירה.
 
הסכם ממון

הסכם ממון בעניינים לא רכושיים

מה יכלול הסכם ממון בעניינים לא רכושיים:
1. הסדרי מזונות.
2. הסדרי המשמורת וזמני השהות של הילדים.
3. פנייה לייעוץ זוגי לבקשת אחד הצדדים.
4. הסכמה לגירושין לדרישת צד אחד.
5. קביעת מקום מגורי הילדים לאחר הגירושין.
6. הסכמה לפנייה לגישור או לבוררות לפני פתיחה בהליכים משפטיים.
ההסכמות הקשורות לילדים (מזונות, משמורת וזמני שהות) אינן מחייבות את בית המשפט ולכן שופטים נוהגים לא לאשר סעיפים בנושאים אלה.
בית המשפט יסביר לבני הזוג את משמעות הוראות ההסכם, ויברר שהם מבינים את הוראותיו ואת תוצאותיו וערכו אותו בהסכמה חופשית. כך גם כשבני הזוג מבקשים לשנות הסכם קיים.
אם ההסכם הוא בעניינו של קטין השופט יאשר אותו "לאחר שנוכח כי ההסכם הוא לטובת הקטין"(תקנה 43(א) לתקנות בית משפט לענייני משפחה (סדרי דין)).

בפסיקה נקבע כי היעדר ציון ראוי בפרוטוקול של האמור בתקנה הנ"ל לא יפסול את ההסכם שכן עצם אישורו מהווה ראיה כי בני הזוג הבינו אותו וחתמו עליו מרצונם.

האם שופט יאשר הסכם גם אם אחד מבני הזוג לא הגיע לדיון?

כן. אם השופט נוכח כי נבצר מבן הזוג להתייצב לפניו הוא רשאי לערוך את הבירור האמור בתקנה 43(א) לעיל "באמצעות בא כוחו או בדרך אחרת, מטעמים מיוחדים שיירשמו" 

בדרך כלל נעשה אישור ההסכם בדרך זו כשבן זוג אחד נמצא בחו"ל ואז השופט ישוחח איתו בווידיאו.

האם בהסכם הממון ניתן להסדיר ענייני ירושה?

דרך המלך היא שניתן להוריש רק באמצעות צוואה:
א. הסכם בדבר ירושתו של אדם וויתור על ירושתו שנעשו בחייו של אותו אדם– בטלים.
ב. מתנה שאדם נותן על מנת שתוקנה למקבל רק לאחר מותו של הנותן, אינה בת־תוקף אלא אם נעשתה בצוואה לפי הוראות חוק זה" 

כמה עולה לקבל הסכם ממון מחייב?

הסכמי ממון יכולים להיות פשוטים כאשר אין ילדים או נכסים, לבין הסכם מורכב, הכל בהתאם למצבת הנכסים ולמה שהצדדים מנסים להשיג. כל הסכם חייב לשקף באופן ספציפי את הנסיבות הייחודיות של בני הזוג ולהיות מנוסח בקפידה כדי להבטיח עמידה בחוק. עורך הדין שלך ייתן לך אומדן/הצעת מחיר בעניין שלך, לרוב לאחר הפגישה הראשונה שלך.

שאלות נפוצות לגבי הסכמי ממון מחייבים

שווי הרכוש יחולק באופן שווה ללא קשר לרישומו הרשמי.

ת: זהה לזה שניתן על ידי בית המשפט לענייני משפחה.

לא. ההסכם חייב להיות בכתב.

לא. הוא טעון אישור בית משפט למשפחה או בית דין דתי.

לא. הוא יהיה תקף ככל הסכם אך מומלץ כן להגישו לבית המשפט כדי לתת לו תוקף של פסק דין.

אהבת את מה שקראת? חשבתי הרבה, השקעתי המון והקלדתי הרבה כדי לתת לך ערך רב, זה יהיה נחמד מצידך, לתת רק הקלקה קטנה על דירוג 🙂

5/5